OŚWIADCZENIE

W związku z publikacjami medialnymi, dotyczącymi spowodowanej huraganem wschodnim, ucieczki  łososi z  hodowli Punta Redonda w Chile oraz potencjalnego niebezpieczeństwa związanego z ich spożyciem, ze względu na antybiotyki które zawierają, pragniemy uspokoić i zapewnić naszych klientów w że:

1. Nasze produkty , pochodzą wyłącznie z norweskich hodowlii nie są importowane z Chile.
  2. Nie zawierają antybiotyków, co potwierdzają stosowne certyfikaty. Marine Harvest Polska jako jedyny producent łososia w Polsce daje 100% gwarancję na brak antybiotyków w mięsie ryb.
  3. Potwierdzeniem tego jest przyznawany indywidualnie każdej farmie z Grupy Marine Harvest w Norwegii, Standard ASC (Aquaculture Stewardship Council). Certyfikat przyznawany przez ASC — niezależną, międzynarodową organizację non-profit, daje naszym klientom pewność, że łososie Marine Harvest hodowane są przy spełnieniu surowych wymogów dotyczących żywienia ryb i nie zawierają antybiotyków.
  4. Na potrzeby norweskich farm produkowana jest własna, zdrowa i ekologiczną karma dla łososi. Do jej wyrobu używane są wyłącznie składniki z certyfikowanych upraw i pochodzące od sprawdzonych dostawców. Dzięki temu możemy zagwarantować, że również na tym etapie nie użyto antybiotyków.
  5. Nasze łososie dorastają w komfortowych warunkach, na certyfikowanych farmach, a cykl ich rozwoju odpowiada cyklowi naturalnemu. Pierwszy rok, młode łososie, spędzają w słodkowodnych, wydzielonych akwenach, pod troskliwą opieką pracowników Marine Harvest. Wydłużony okres przebywania w wyizolowanym otoczeniu sprawia, że ryba jest mniej podatna na choroby i nie musi przyjmować antybiotyków.

Pragniemy podkreślić, że nigdy nie zawiedliśmy zaufania naszych klientów, dostarczając zawsze bezpieczne i wysokiej jakości produkty, które gwarantują pełną satysfakcję z dokonanego wyboru oraz zapewnić, że jakość naszych produktów jest dla nas priorytetem.

Gdańsk. 20.07.2018.